Het zijn bijzondere tijden. Ook wij zijn overtuigd van het nut van sociale onthouding. Natuurlijk werken wij daar aan mee. Maar het is wel oersaai!

Om je toch even te laten genieten van de smaak van Mauritz, helpen we je graag om chef-kok in je eigen huis te zijn. Deze week geven we je daarom het recept van een van de hardlopers op onze kaart: crème brûlée. En omdat we niet houden van weggooien, hebben we als bonus een recept van meringues toegevoegd. Ideaal voor de eiwitten waar je anders mee blijft zitten.

Crème brûlée voor 8 personen

(zodat je er een paar dagen van kunt eten)

Ingrediënten:

– 400 ml volle melk
– 400 ml room
– 1 vanillestokje
– 50 g suiker
– 8 eidooiers
– 80 g rietsuiker

Bereiding:

  • Scheid de eidooiers van de eiwitten. Vang de eiwitten op in een kom die je vetvrij hebt gemaakt (bijvoorbeeld met een beetje citroensap).
  • Doe de melk met de room in een pan. Snijd het vanillestokje door het midden in de lengte en voeg het toe aan de room en de melkmassa. Breng het geheel aan de kook.
  • Doe de suiker en de eidooiers in een kom en roer los.
  • Zeef het melkroommengsel en meng het met de eidooiers.
  • Verdeel het mengsel over 8 schaaltjes. Gebruik het best lage en brede schaaltjes.
  • Verwarm de oven op 120°C. Indien mogelijk, combineer het met stoom of zet anders een bak water onderin de oven.
  • Dek de schaaltjes of borden af met alumiuiumfolie en plaats ze in een grote ovenschaal. Giet heet water in de schaal tot de kommetjes ongeveer driekwart onder water staan.
  • Zet de ovenschaal op een rek in de oven en laat de crèmes ongeveer 45 minuten garen. Is het geheel nog te vloeibaar? Laat het nog wat langer garen in de oven.

Als de crème brûlée klaar is, laat de schaaltjes dan afkoelen. Bestrooi de schaaltjes voor het serveren met een laagje rietsuiker. Karameliseer de suiker vlak voor het opdienen met een brander.

Tip van de chef:  Zorg ervoor dat tijdens het karameliseren met een brander alleen de suikerlaag smelt, de rest van de crème brûlée moet koud blijven.

 

Meringues

Ingrediënten:

– 8 eiwitten (die je over hebt van de crème brûlée)
– 400 gram suiker

 Bereiding

  • Voeg de eiwitten langzaam samen met de suiker in een vetvrije kom. Zorg dat de eiwitten de suiker helemaal opnemen.
  • Mix het mengsel met een garde of mixer tot je stevige pieken kunt maken.
  • Zet de oven op 100 °C
  • Maak met een lepel bollen van ongeveer 6 cm. Tip van de chef: met de achterkant van de lepel kan je leuke pieken trekken.
  • Laat de meringue in ongeveer 40 minuten gaar worden. Open de oven tussendoor niet!
  • Zet na de oventijd de oven uit, maar open hem nog steeds niet. Laat de meringues in ieder geval nog 1 uur drogen. Langer mag ook.

Tips van de chef:
– Werk met vetvrij gereedschap
– Houd eiwit en eigeel goed gescheiden
– Gebruik eiwitten op kamertemperatuur

 

Eet smakelijk!